Novi Sad
21.11.2013.
08:20 > 11:40
Sutra će na Trgu slobode biti održan protestni skup novosadskih muzičara, nezadovoljnim policijskom praksom oduzimanja istrumenata bendovima koji sviraju nakon jedan sat posle ponoći.
  • 21.11.2013 23:47
    @dule - Aj malo realnosti
    A da predpostavimo da si dao jako neprimeren i naivan komentar?
    Zasto su instrumenti a ne ceo kafic sredstvo cinjenja prekrsaja? Lepo sacekas da gosti, muzicari i osoblje odu i udaris traku i pecat preko vrata lokala.
    Znam za lokale koji su se nalazili u podrumima i uz malo tapaciranja,ne cuje se nista,ali naravno,odma ce neko reci kako to nije bezbedno zbog pozara.Zato treba ostaviti kafice koji rade skraceno u centru a klubove iseliti.nikog nece mrzeti da ode na drugo mesto ako ce tamo da ostane satima.
  • Kolar

    21.11.2013 21:15
    sa druge strane planete
    Bio sam u Sidneju na par dana i iznenadio se kad sam video da se tamo "izlazi u grad" u 9 uvece, a da je vec oko pola dva na ulicama tisina. samo zvucno izolovani nocni klubovi rade. Ovo sad pisem iz Bangkoka (Sin city) gde je fajront u 2, opet posle toga samo nocni klubovi rade.
    A instrumenti ce biti vraceni nakon obavljenog prekrsajnog postupka koliko znam, tako da ovaj protest "zvuci" kao prdez uz vetar. toliko.
  • dule

    21.11.2013 16:44
    Aj malo realnosti
    Predpostavimo da ja imam puno para.
    I predpostavimo da ja hocu evo da maltretiram celo Novo Naselje na primer.
    Iznesem ispred kafica koji zakupim jedno 20 koncertnih zvucnika i polivam svaku noc do 6 ujutru prevrnem celo N.Naselje na glavu.
    E sad dodje policija ja im kazem pisite mi prijavu i nastavim da terorisem ceo kvart. Ljudi kada bi to tako moglo evo Miskovic bi onda u Beogradu mogao da dovede pet kamiona sa zvucnicima od trilion vati i da odlaze tako sudjenje 20 godina plati lepo kaznu 100.000din svaki dan i bas ga briga urnise sud sa muzikom i godisnje ga to kosta 365 hiljada eura i super.
    E zato postoji propis koji kaze da policija moze da ti oduzme sredstvo sa kojim ti cinis prekrsaj.
  • Centraš

    21.11.2013 15:02
    Mladić svetskog ranga-@ Nsnn
    Lepo je to što si živeo u svim tim varošima i donekle se slažem.Ali, mladi gospodine.Bircuzi u toj ulici i centru rade do 03h radnim danom a vikendom i duže.Merenja na koje se pozivaju poslodavci su vrsena u 20h ili 21h (naravno u dosluhu sa inspekcijom).Mada i tad je preko onih 30 decibela.Gradski oci trebaju imati petlju i sprovesti postojeci zakon.Radni dan do 22h, vikend do 01h.
    Pustite nas dostojnog života...
  • The Lalosh

    21.11.2013 14:35
    @ Марко
    Kažeš:
    Драги Радоје, када газда каже да свираш ти свираш. Ако нећеш ти, има ко хоће и ту твоја идиотска теорија о утицају музичара на газду пропада.

    Pa što onda ne protestuješ protiv tih što hoće? Po tvojoj logici nije ni gazda kriv kad vas ima koji hoćete kako gazda traži.

    Sve u svemu, treba imati normalne zakone, za normalne ljude, u normalnoj državi. Držati se istih i sprovoditi ih. Tako bi trebalo da je sve idealno. U ovoj našoj ludnici sve je ludo i naopako. Protestuje prekršilac zakona zbog kažnjavanja, kriminalac zbog hapšenja. A niko se ne bi potrudio da prvo sebe promeni pa onda da menja svet. A da prijavi onog koji ne poštuje propise i zakon tek niko neće. Nije cinkaroš. Dok se i to ne promeni dotle nam je kako nam je.
  • Milan

    21.11.2013 14:06
    @BobRock
    @BobRock, da mogu da ti objasnim. Povod protesta j e oduzimanje instrumenata, ali to nije jedinio protiv čega se protestvuje. Reč fašizam se tamo odnosi na delovanje članova organizacije Dveri, koju npr. neki smatraju fašističkog, a oni su u gradskoj vlasti (a pitaju se upravo za kulturu).
  • podrska muzicarima

    21.11.2013 13:14
    @@@ Nsnn
    To gde si ti bio u inostranstvu su malo bogate zemlje gde lokali imaju zvucnu izolaciju,pa se ne cuje.Nemoj misliti da se svaka diskoteka,striptiz bar,nocni klub zatvaraju u 23h. Ogranicenje vremena naravno ne resava problem buke,zapisavanja i smeca po ulicama jer to je vec odraz nase nekulture a i to se da ispraviti kaznama. Problem bi mogao lako da se resi izmestanjem u napustene zgradurine ostale od nekadasnjih fabrika,kao sto je kineska cetvrt.Resenje nisu policijski desanti i zaplene imovine, jer zaplene nisu radili ni devedesetih.
  • Singer

    21.11.2013 12:56
    drage kolege muzičari...
    u laze telečkog sam od 2007. pa na ovamo imao sigurno oko 1000 svirki. Retko ko može da se pohvali tim kvantitetom i kvalitetom. U osnovi svega se pored ljubavi prema muzici krije i profesionalni odnos prema istoj, prema bendu i gazdama kafića. Šta su vam sada samo gazde krive što svirate do zore?...pa da vam gazda kaže da jedete g... jel biste to i učinili?...i poštedite me onih patetičnih priča mi jadni muzičari sirotinja sviramo celu noć za 2 crvene pa nam posle još i oduzmu instrumente...pa ko te tero da sviraš za dve crvene? Počnite da se ponašate profesionalno pa će vas tako i tretirati. Ja sam vrlo dobro iskusio na svojoj koži kako je to gubiti tezgu zbog bolida koji će da sviraju celu noć za šaku pasulja ali ja sa takvima ne mogu i ne želim da se takmičim, jer znam koliko ulažem vremena, truda i para u muziku...a gazda kao i svaki drugi gazda...hoće da radiš za njega što više a da si plaćen što manje.
    Ako će da se sprovodi zakon o radnom vremenu, onda neka se sprovodi za SVE ISTO, što mislim da je u ovoj državi nemoguće.
    I naravno da je oduzimanje instrumenata potpuna nebuloza i treba da se ustane protiv toga i tuže "vinovnici tog prekršaja".
  • Milovan

    21.11.2013 12:55
    razbij monotoniju - pokreni zadnjicu u ritmu muzik
    Vidimo se sutra! Pozdrav svima dobre volje, bez mrzovolje.
  • 21.11.2013 11:59
    Nestor
    Protest je potreban. Jos potrebniji je 6. oktobar. Fasisti, ubice i kriminalci ozivljavaju sve moguce relikte bliske proslosti. Svi verni saradnici zlocinackog rezima avanzuju u svojim sluzbama, osudjeni kriminalci se oslobadjaju, u skladu sa sistemskom organizacijom celog pokreta koji nam vraca vreme tame, nedostaje jos samo neki doktor mengele, da ozivi i sve mrtve "srbske heroje". Policija je tu da sikanira obicne gradjane, muzicare koji odsviraju nesto da bi zaradili platu, a sa druge strane da stiti bitange, soviniste, rasiste, lopove i ubice. Mediji na sva zvona oglasavaju kako je neki hrvatski sportista nacisticki salutirao, a pred svojim ocima ne vide iste takve koji nam razaraju grad i drzavu. No, podrska prevrtljivaca i preletaca pravom pokretu za oslobadjanje od najgnusnijih i najprizemnijih ideja, nije ni potrebna.
  • Gillan

    21.11.2013 11:56
    @Sivi Vrabac
    Sta ti tu sada lupetas, majke ti????
    Ajde probaj da zivis od muzike, pa onda serendaj.
    Ti ces gazdi da da kazes ''necu''? Pa nije jedan honorar u pitanju nego redovni angazmani od kojih treba hraniti porodicu.
    Stoko bezosecajna. Sigurno radis u nekom JKP i nemas pojma sta je neokapitalizam koji je obicne ljude sveo na robove.
  • @ Nsnn

    21.11.2013 11:21
    "ajde vi lepo sto vam tolko smeta buka u centru se preselite negde ?

    pa ni ovi u centru pariza, londona i sl. nemaju bas nesto mira ni nocu"

    U Londonu sam ziveo godinu dana, u Parizu tri meseca, u Briselu dve godine, u Roterdamu pola godine, u Brnu godinu dana. I tamo naravno u centru ima lokala, ali zna se kada i u koliko sati je fajront. U vreme fajronta svi se lepo bezpogovorno i bez ikakvih zatezanja i problema pokupe i pravac kuci. Radnim danom od 23h je mrtva tisina a vikendom posle 01h ventualno 02h kako gde. Tamo policija i inespekcija ne moraju da dolaze i da zatvaraju lokale po isteku radnog vremena jer to same gazde savesno obave. Znaju kakvi ih problemi sa zakonom i drzavom sleduju ako prekorace radno vreme i ne pada im na pamet da ga prekoracuju. Bilo bi lepo da malo mrdnes sa tog Novog Naselja i odes malo u svet da vidis kako se zivi a ne da ceo svoj zivot provedes zakucan na tom Naselju lupajuci gluposti. Najgori su mi takvi kao ti. Nikada u zivotu nisu promili nos iz svoje cetvrti a znaju da pricaju kako je tamo negde preko grane.
  • neka tresti tati pod prozorom

    21.11.2013 11:17
    a zasto nocu nesviraju akusticne instrumente nego se seljace a sad glume kulturu
  • Sivi Vrabac

    21.11.2013 11:15
    Niko ne moze , niti sme, da natera nekoga da krsi propise. Ako gazda kaze - sviraj - odgovor treba da glasi NE SMEM a ne - joj, ostacu bez honorara-.
  • @ BobRock

    21.11.2013 11:11
    "Da li neko moze da mi objasni pojam fasizam? Kavka fasizacija o cemu vi pricate?! Ako po zakonu radno vreme traje do 1h nemojte pocinjati u 23:45h vec lepo zasvirate ranije!"

    To ti se zove tipicna zamena teza koja se upraznjava svuda u svetu u zadnjih deceniju ili dve. Hoces da uradis nesto sto po zakonu onom pisanom i nepisanom nije u redu uraditi. Onda izmislis neku pricu i krenes da je spinujes. Onda se kao boris protiv toga dok na kraju ne izdejstvujes da uradis upravo ono sto nije po zakonu, ali si sve to opravdao onim prethodnim spinovanjem. Hoces da se dokopas recimo neke ogromne i profitabilne plantaze kafe u Latinskoj Americi. Zakonska sredstva ti to ne dopustaju. Onda izmislis pricu da se medju tim plantazama kriju teroristi koji prave atomsku bombu ili neke bojne otrove. Pod tim izgovorom odes tamo da ih polupas i jednostavno ostanes. Nikada se ne vratis kuci i plantaza je sada samo tvoja i iskljucivo tvoja kao i profit ostvaren na njoj. Tako ce sada neki spinovati pricu o fasizaciji samo da bi mogli bez posledica da tamburaju u tamburu do 5 ujutru i uznemiravaju stanare u okruzenju. Zatvaranje lokala u 1 posle ponoci ce proglasiti fasistickim cinom. Kao, ako ne reagujemo protiv zatvaranja kafana u 1 posle ponoci sledeci korak koji ce vlast preduzeti je da nas sve zatvore u nekakve logore, pa da nas. . . i onda da nas ... i tako dalje, i tako dalje...
  • Tja

    21.11.2013 10:46
    @Pera - Novi Sad...: Otkud ti znas sta se desilo? A i da jeste, policija je trebala da pita ko je organizator i da njega kazni, a ne muzicare. Ili hoces da mi kazes kako gazda nema nista sa tim i on je cist? Ajde leba ti, koja pricica za malu decu.
  • Bombon

    21.11.2013 10:17
    Zbog ovakvih komentara kakve gledam, jasno je bez dileme da nama kao građanima Novog Sada nikad neće biti bolje. Vi bre ljudi samo tražite povod da izrazite neko protivljenje, neku osudu, neko zakeranje, kukanje. Svi sve znate najbolje. Dečko hoće da napravi normalan protest jer sve što je navedeno kao problem i jeste problem ovog grada. To što pojedinci ne vide stanje u kulturi kakvo je, to što se svaki vikend neko izbode, a počinioci ostanu nekažnjeni to nije problem. Problem su muzičari i njihovo sviranje. Kad se to dešava, najbespotrebnija služba u gradu reaguje kao iz topa. Kad treba zaista negde da reaguju gde treba da pokažu muda nema ih ni pod razno. Ali zato ste vi i u ovakvom protestu našli problem i negodujete. Pa negodujte nekad javno ako imate muda, izađite na ulice3, recite glasno svoje probleme. Šta se ovde k....te kao da će vaš bedni komentar išta promeniti?
  • Pera

    21.11.2013 10:15
    Novi Sad...
    Ne mogu da poverujem. Policija ih je te veceri nekoliko puta upozoravala a oni su se svaki put oglusili. Policija je samo primenila Zakon po prvi put sto je pohvalno. Svaki put treba tako da urade pa nikome ne bi padalo na pamet da krse Zakon i maltretiraju svoje sugradjane bukom.
  • nsnn

    21.11.2013 10:01
    ajde vi lepo sto vam tolko smeta buka u centru se preselite negde ?

    pa ni ovi u centru pariza, londona i sl. nemaju bas nesto mira ni nocu

    evo ja zivim na naselju ceo zivot, mirno, lepo, ima zelenila, nema kafica, nema nista, par puta godisnje neko od komsija slavi nesto, al nista posebno cesto, dakle uzivanje, a ako vec ocete da zivite u centru, onda nemojte da kukate

    e sad zasto takvi kafici rade i po limanu i sl. to se vec svodi na ne sposobnost vlasti da odredi gde sta moze, a gde ne
  • Марко

    21.11.2013 09:52
    Просто не верујем колико будала овде има. Све СНС димничар до димничара.
    БобРоцк, Маузер, Радоје....
    Еј, тупсони, не протестује се против закона и реда и мира него против глупе логике полиције да се музичарима одузме инструмент а газдама локала чешкају јаја.
    Драги Радоје, када газда каже да свираш ти свираш. Ако нећеш ти, има ко хоће и ту твоја идиотска теорија о утицају музичара на газду пропада.
    Ако је бука после 1, казни газду који је уценио музичаре а не да за прекршај од пар хиљада плениш нешто што стоструко премашује ту суму.
    Аналогија са шверцом и колима је апсолутно кретенска. По тим дебилима, пешаку који прелази на црвено треба одсећи обе ноге јер су средство чињења прекршаја.
    Ако је већ до закона, нек се лепо напише пријава за газду који је искључиви кривац јер није изоловао локал.
  • NN

    21.11.2013 09:26
    "Muzika za spavanje"
    Bilo bi dobro da noćom ti isti muzičari malo prošetaju po centru i Limanima i čuju zbog čega stanari ne mogu mirno da spavaju.
    Ako je protest protiv fašizacije grada a naročito u oblasti kulture imate moju podršku.
  • Centraš

    21.11.2013 09:22
    Od17h-19h
    Lepo je što će svirati akustiku, pa još u tom terminu.Potom će otići na tezgu u onaj "trulež" od ulice i gudati od Baha do sevdaha sve do 03h.
    Nemojte dozvoliti žiteljima centra dostojan život!?!U ostalom, što živim u centru 40 godinica...
  • Veljko

    21.11.2013 09:17
    kazna
    Ja ne mogu da verujem da policija oduzima instrumente muzicarima koji sviraju posle ponoci! Pa nisu muzicari krivi sto gazda zeli svirku za goste u sitne sate. To treba kaznjavati gazde lokala a ne muzicare.
  • 21.11.2013 09:00
    Da li se to radja novi Exit? I on je krenuo kao protest protiv gore navedenih likova i pojava (sem instrumenta), a zavrsio kao komercijalna masinerija za zgrtanje para (iz budzeta) zajedno sa onima protiv kojih su bili usmereni protesti (politicarima). Svako ko je iskreno podrzavao nuti Exit, sada se oseca kao poslednji kreten, tako da oprezno sa velikim recima i frazama na ovakvim skupovima.
    Bice sasvim dovoljno, ako se nakon ovoga ljudima vrate instrumenti.
  • mauzer

    21.11.2013 08:57
    AF
    podrška ali POLICIJI
  • s

    21.11.2013 08:49
    s
    Neka stalno sviraju u 17 a ne do 7h
  • milan

    21.11.2013 08:28
    AF
    Podrska!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna